Home / Various / Сватбени обичаи от цял свят

Сватбени обичаи от цял свят

624-300-svatba-bulka lcd.alle.bg-a5a28e0338urn-jpg-598-336-cc-dri-6r1eslqkiea1jre1zwz

Сватбени обичаи от цял свят
Какви са традициите при младоженците из света

От безчетните американски филми и сериали, които ни заливат от години насам, сме свикнали да чуваме за сватбената традиция булката да носи нещо синьо, нещо старо, нещо ново и нещо на заем. Това обаче се отнася само до булките в САЩ. В различните краища на света има различни традиции.
Финландия
Там, за да подсигури щастието и успеха на брака си, булката стиска клечка кибрит, докато пристъпя към олтара, като това трябва да е символ на неизгасващата любов между съпрузите.
Китай
Китайците много внимателно планират сватбата. Младоженците се консултират с монах, гадател, календар или алманах, за да изберат перфектния ден, през който да се бракосъчетаят и да си осигурят вечно щастие и семейно благоденствие. Самата церемония започва на половин час, за да може в кръглия час двамата вече да са започнали живота си заедно като съпруг и съпруга.
Мексико
Там мексиканските булки ушиват три панделки на бельото си. Всяка е в различен цвят – жълта, символ на изобилието на храна, синя – за финансова стабилност и червена – за да не напусне страстта семейното ложе.
Индия
Ръцете на индийските булки биват щедро изрисувани с къна преди сватбената церемония. Някъде из пищните рисунки биват скрити инициалите от името на младоженеца. През първата брачна нощ той трябва да открие инициалите си, като се вярва, че ако го стори, това ще бележи съвместния му живот с избраницата му с късмет. Ако пък не успее, то трябва да поднесе подарък на съпругата си.
Ирландия
По стара традиция в деня на сватбата камбаните на църквата се бият силно, като се вярва, че това държи лошия късмет и злите духове надалеч. Често булката носи малко звънче в букета си, като символ на камбаните, а също така с камбанки могат да бъдат украсени сватбените трапези или да бъдат поднесени като подарък на младоженците.
Италия
Страстните италианци имат забавната традиция да чупят ваза или чаша в деня на сватбата си. Младоженците трябва да вложат много старание в чупеното, защото традицията повелява – колкото парчета, толкова години щастлив семеен живот (нещо подобно на нашето „колкото парчета, толкова момчета“, което се изрича след чупенето на чашите, с които младоженците са си дали тост).
Англия
Освен редовните заподозрени гости на сватбата – членове на семейството и приятели, англичани имат навика да канят и коминочистач. Ако се чудите от къде идва поверието, че коминочистачите носят, късмет, сега ще разкажем. Преди близо 200 години конят на английския крал Джордж Втори бил подплашен от улично куче. И точно когато кралят почти паднал от седлото, един коминочистач излязъл от насъбралата се тълпа и ловко и безстрашно уловил юздите на животното.
Впечатлен и трогнат, кралят издал декрет, с който обявил, че всичко коминочистачи носят късмет. Оттам постепенно се появила традицията на сватбите коминочистач да целува булката по бузата и да стиска ръката на младоженеца.
Швеция
За да са сигурни, че дъщеря им винаги ще благоденства, бащата и майката на булката правят няколко елементарни ритуала преди сватбата. Майката полага златна монета в дясната обувка на булката, а бащата слага в лявата – сребърна пара.
Бермудски острови
Там, за да подсигурят щастието на бъдещите съпрузи, приятели и членове на семейството правят торта подарък за младоженците, на върха на сладкиша се полага кедрово клонче, което после се засажда с надеждата, че ще порасне голямо, здраво дърво, което да символизира успешния брак на двойката.
Source: Woman’sday.com

Telegram Channel

About Violet Alex

Avatar
  • تمامی فایل ها قبل از قرار گیری در سایت تست شده اند.لطفا در صورت بروز هرگونه مشکل از طریق نظرات مارا مطلع سازید.
  • پسورد تمامی فایل های موجود در سایت www.parsseh.com می باشد.(تمامی حروف را می بایست کوچک وارد کنید)
  • Password = www.parsseh.com
  • لطفا نظرات خود را به صورت فارسی بنویسید در صورت تایپ بصورت فینگلیش نظر شما پاک خواهد شد

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.